Системно-концептуальні основи і проблемні аспекти управління структурною динамікою єдиної системи протиповітряної оборони перспективного обрису - Турінський О.В.; Демідов Б.О.; Гриб Д.А.; Кучеренко Ю.Ф. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті розглядаються проблемні аспекти управління структурною динамікою і функціонуванням єдиної системи протиповітряної оборони держави і її збройних сил перспективного обрису в умовах дина-мічної зміни повітряної обстановки у районі ведення бойових дій. Система протиповітряної оборони пред-ставлена як складна багатоструктурна й територіально (просторово) розподілена система військового призначення, що складається з рухомих і стаціонарних її компонентів. Визначено, що склад задіяних на відбиття нападу повітряного противника її структурно-функціональних компонентів має узгоджуватись з динамікою зміни обстановки у повітряному просторі. Вибір способу управління функціонуванням єдиною системою протиповітряної оборони та її структу-рною динамікою має зводитись до пошуку компромісного варіанту управлінського рішення з використанням декількох часткових показників якості або узагальненого показника ефективності управління, якщо його можливо бути обґрунтовано визначити (сформувати) при наявних об'єктивних даних про основні умови функціонування системи протиповітряної оборони.