El Sanatları Kurslarının Kültürel Mirasımıza Katkısı: Kırşehir Halk Eğitim Merkezi Örneği - Hande Kılıçarslan; Fatma Cansız (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaya çıkan el sanatları, elde olan hammaddelerin değerlendirilmesiyle de ev ekonomisine de katkı sağlamıştır. Bu katkı gelişen ve değişen yaşam biçimleriyle birlikte yerini boş zamanlarını değerlendirme, kendi gelişimlerini ilerletme ve yeni bir şey öğrenme ve üretme duygusu insanların sosyal duygu ve tatmin durumlarını gerçekleştirmektedir. Bakanlıklara ve yerel yönetimlere bağlı olarak açılan bazı kurslarda eğitimciler eşliğinde insanlar sosyal, kültürel ve ekonomik değişim ve gelişimlerini sürdürmektedirler. Bu bağlamda açılan kurslar el sanatlarının devamlılığı ve somut olmayan kültürel mirasımızın sürdürülebilirliği açısından da önemli rol oymaktadırlar. Milli kültür hazinemiz olan ve nesiller boyu devam eden el sanatları, bu kurslar sayesinde gelecek nesillere de ulaşmakta ve geçmişle gelecek arasında bir köprü görevi de üstlenmektedirler. Ayrıca bu kurslar sayesinde bazı ev hanımları yaptıkları el sanatları ürünlerinin satışını yaparak, aile ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Kırşehir Halk Eğitim Merkezindeki el sanatları kursları da bu görevi üstlenmedeki merkezlerden bir tanesidir. Halk Eğitim Merkezinin ve yerel yönetimlere bağlı kurs binalarında açılan el sanatları kursları yerinde gözlem ve inceleme yapılarak topluma katkısı ve önemi araştırılmıştır. Bu kurslarda yapılan ürünler fotoğraflanarak belgeleme çalışması yapılmıştır. El sanatlarımızın tarihimizdeki yeri geçmişteki eserler, örnek alınarak yeni teknik ve modellerle birleştirilerek kurslar ile devamının sağlanması sonucuna ulaşılmıştır.