Uhud'un İlk Şehidi Abdullah b. Amr'ın Hayatı ve Faaliyetleri - Ünal Kılıç; Muhammed Karaca (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
İslâm tarihi ve siyer açısından tarihi öneme sahip ve halen daha kritik değerini koruyan yüzlerce hadise mevcuttur. Bu hadiseler bizzat tarihin başyapıtı konumunda yer almaktadır. Hz. Peygamber’in (sas) İslâm’ı yayması, maruz kaldığı sıkıntılarda takip ettiği stratejiler, Mekke’de Müslümanlara yapılan işkenceler vs. tamamı ifade edilen bu husus içerisine girmektedir. Bu açıdan önemi tescillenmiş bir hadise de Medine’ye gerçekleştirilen hicret faaliyetidir. Hz. Peygamber’in (sas) Medine’ye hicreti siyasi, sosyal ve kültürel açıdan oldukça dikkatleri üzerine çekmeyi de başarmıştır. Bununla birlikte Hz. Peygamber’i (sas) ve Mekkeli Müslümanları kabul eden Medineli Ensar, bu hicret faaliyetinin bir nevi baş mimarı olarak ifade edilmesi mümkün gözükmektedir. Onların böyle bir karar almasında gerek karakteristik özellikleri gerekse psikolojik durumları öne çıkmaktadır. Ensar içerisinde bu hicret kararını destekleyenler arasında bulunan, fakat tarihte ismi pek öne çıkmayan kişilerde var olmuştur. Bu isimlerden birisi de Benî Seleme’nin lideri Abdullah b. Amr b. Haram’dır. Bu makalede onun yaşamı, şahsiyeti ve siyasi hadiselerdeki tutumu incelenecektir. İslâm’ın Medine’de yayılmasında etkin rol üstlenen ve politik açıdan Hz. Peygamber (sas) ile yakın temas içerisinde bulunan Abdullah b. Amr, vermiş olduğu kararlar ve şahit olduğu hadiseler açısından dikkatleri çekmiştir. İlk dönem eserleri dikkate alarak onun tarihi şahsiyeti incelenecek ve kendisine atfedilen bazı problemli gözüken hadiselere ışık tutulmaya çalışılacaktır.