Siyer Çevresini Tasvir Meselesi - Kasım Şulul (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
İbn Haldûn, bir olayın meydana geldiği çevre vekoşullarla birlikte kaydedilmesi gerektiğine, tarihteyöntem meselesi zaviyesinden dikkat çekmiş ve bumeseleye büyük ehemmiyet vermiştir.Siyer olayları, -ilmî manada- bilinen bir çevredemeydana gelmiştir. Siyer çevresinin ilmî kıstaslarlavesika ve verilere dayalı olarak tespit ve tasviri; siyertetkiklerinde önemli bir konu ve vasıtadır. Siyerçevresini tasvir problemi; insan-çevre ilişkisininmahiyeti meselesiyle de yakından alakalıdır.Bu makalede; siyer olaylarının meydana geldiğiçevreyi tasvir meselesi ve tasvir tarzlarıyla ilgilibazı tahlil, tetkik ve mülahazalar ele alınmış;Kur’ân-ı Kerîm, Cahiliye devrini tasvir konusundaönemli kaynaklardan birisi olan Cahiliye şiiri veİslâm kaynaklarının siyer çevresini tasvir tarzlarınadeğinilmiş ve bu kaynaklardan bazı örneklerverilmiştir.