Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği’ nin Türk Kültürüne Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi - Ilhan Ilter (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyonsuzluk oluşumuna neden olan faktörleri belirlemek için Legault, Green-Demers ve Pelletier (2006) tarafından geliştirilen Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği ‘nin (AMÖ) Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını yapmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş il merkezindeki ortaokullardan seçilen 350 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 21 ve Lisrell 8.0 paket programları kullanılmıştır. Toplanan veriler üzerinde ölçeğin geçerliğine ilişkin bilgi elde etmek için döndürülmüş temel bileşenler faktör analizi kullanılmıştır. AMÖ’nün faktör yapısının geçerli bir model olup olmadığının saptanması için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda, 4 faktörlü 16 maddelik %52,12 varyansı açıklayan bir yapı elde edilmiştir. Ölçekteki faktörler sırasıyla “Görev değeri”, “Yetenek inançları”, “Görevin özellikleri” ve “Çaba inançları” alt boyutlarından oluşmaktadır. DFA sonuçları ise ölçeğin faktörel yapısının iyi uyum gösterdiğini ortaya koymuştur [(χ2 = 237.39, sd=98, χ2 /sd= 2.42 RMSEA=0.071, S-RMR=0.051, GFI=0.93, AGFI=0.92, CFI=0.94, IFI=0.96, NNFI=0.92, NFI=0.91]. Tüm ölçeğin iç tutarlık katsayısı 0,84, birinci alt boyuta ilişkin 0,81, ikinci alt boyuta ilişkin 0,77, üçüncü alt f boyuta ilişkin 0,75, dördüncü alt boyuta ilişkin 0,72 bulunmuştur. Okullarda öğrencilerin motivasyonsuzluğunun çeşitli belirtilerini saptamayı hedeflemek için geniş çapta akademik müdahale ve değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada uyarlanan Akademik Motivasyonsuzluk Ölçeği ‘nin çok boyutlu yapısının gelecekteki çalışmalar için öğrencilerin motivasyon eksikliklerinin nedenlerinin tespit edilmesinde  tatmin edici olacağı düşünülmektedir.