TOPLU ULAŞIM SİSTEMLERİNDE ELEKTRONİK KART UYGULAMASININ ULAŞIM PERFORMANSINA ETKİSİ VE BİR ÖRNEK UYGULAMA - Mehmet Yıldız; Mustafa Cahid Ungan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Toplu ulaşım sistemlerinde performans, güvenliği esas alan bir yaklaşım çerçevesinde, en kısa sürede, en uygun doluluk oranı ve en düşük maliyetle yolcuların bir noktadan diğer bir noktaya ulaştırılması şeklinde özetlenebilir. Toplu ulaşım sistemlerinden olan tramvay taşımacılığında optimizasyonun sağlanmasında etkili olan değişkenler arasında; toplam durak sayısı, iki durak arasındaki mesafe, tramvay hattından geçen ara bağlantı yolları, her duraktaki yolcu yoğunluğu, yolcuların iniş ve biniş sırasında harcadıkları süre ve toplam ulaşım süresi gelmektedir. Bu çalışmada, problem çözme tekniklerinden biri olan bekleme hattı modelleri tekniği kullanılarak, Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım İşletme Müdürlüğü tarafından verilmekte olan tramvay taşımacılığının performans seviyesi test edilerek; bu hizmetin yerine getirilmesinde, yolcu memnuniyetini daha da arttıracak şekilde, alınması gereken önlemler ve yerine getirilmesi gereken yeni faaliyetler hakkında çözüm önerileri sunulmaktadır. Çalışma sonucunda elektronik kart öncesi Konya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Sistemleri ve elektronik kart sonrası toplu ulaşım sistemleri karşılaştırılarak uygulama hizmet etkinliği test edilmiştir.