HUZUR VE DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE İLİŞKİSİ: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER AÇISINDAN BİR İNCELEME - Enis Tüysüz; Kemal Eyüboğlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Liberalleşmenin ticari hayatta etkisini göstermesiyle birlikte DYY’nin önemi, ülkeler tarafından anlaşılmaya başlamıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler, yabancı sermaye akışını kendi ekonomilerine çekmek için buna uygun strateji ve politikalar uygulamaya koymaktadır. Çalışmada, gelişmekte olan ülkelerde (Türkiye, Rusya, Brezilya, Hindistan, Nijerya, Pakistan ve Endonezya) huzur ile doğrudan yabancı yatırım girişleri arasındaki ilişki, 2006-2017 dönemi ele alınarak analiz edilmiştir. Huzura ilişkin veriler Ekonomi ve Huzur Enstitüsü tarafından 2007’den beri yayınlanan Küresel Huzur Endeksi ile ölçülmüştür. Ayrıca çalışmada ekonomik büyüme, pazar büyüklüğü ve ticari açıklık kontrol değişkenleri de kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki Pedroni (1999) ve Westerlund (2007) panel eşbütünleşme testleri ile analiz edilmiştir. Eşbütünleşme testi sonuçları, değişkenlerin uzun dönemde birlikte hareket ettiklerini göstermiştir. FMOLS ve CCEMG tahmincileri ise, ülkede huzur seviyesinin artmasının, gelişmekte olan ülkelerdeki doğrudan yabancı girişleri üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Buna göre ülkede huzur seviyesinin artması ülkeye yabancı sermaye girişini hızlandıracaktır.