ISPITIVANJE PARNIH KOTLOVA U MODRUŠKO-RIJEČKOJ ŽUPANIJI POTKRAJ 19. STOLJEĆA - Željko Holjevac (Senjski Zbornik)
Potkraj 19. stoljeća periodično su se ispitivali parni kotlovi na području Modruško-riječke županije, i u pogledu njihove uporabe općenito i u pogledu provedbe propisâ o sigurnosti. Ispitivali su ih županijski povjerenici, a njihovi vlasnici su za obavljene pokuse i revizije plaćali pristojbe u područnim poreznim uredima. Parni kotlovi u Modruško-riječkoj županiji potkraj 19. stoljeća rabili su se u parnim pilanama, tvornicama i drugim gospodarskim subjektima, pretežno na području kotara Ogulin, Vrbovsko, Delnice i Čabar.