ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ САЛЫҚ ЗАҢНАМАСЫН ЖЕТІЛДІРУ ТҰЖЫРЫМДАМАСЫ ТУРАЛЫ - Т.А. Рахметова; Н.А. Алдабергенова; Г.А. Куаналиева; Б.М. Конысбай; Э.Э. Юхневич (Хабаршы. Заң сериясы)
Зерттеудің өзектілігі мемлекеттің дамуын қаржылық қолдау стратегиясын, әсіресе салық заңнамасын жақсарту жағдайында қайта қарау қажеттілігімен байланысты. Бұл зерттеудің мақсаты халықаралық тәжірибені, атап айтқанда Польша мемлектінің тәжірибесін ескере отырып, оны жетілдірудің перспективалық жолдарын анықтау мақсатында Қазақстандағы салық жүйесінің жұмыс істеуінің проблемалық аспектілерін зерделеу және талдау болып табылады. Мақалада статистикалық талдау, аналогия және жалпылау әдістері, сондай-ақ ресми-заңды және ресми-логикалық тәсілдер қолданылды. Зерттеу барысында Қазақстандағы салық жүйесінің құқықтық қалыптасу эволюциясының ерекшеліктері, сондай-ақ оның жұмыс істеуінің қазіргі кезеңіне тән проблемалар анықталды. Мемлекеттің салық жүйесінің институционалдық құрылымын қалыптастыру салық саясатының бағдарларын таңдаумен және оны кейіннен іске асырумен тығыз байланысты екендігі атап өтілді. Жақсы ұйымдастырылған және тиімді салық жүйесі өзгермелі жағдайлар мен қоршаған орта факторларына бейімделу қабілетімен сипатталады. Ол үшін салық жүйесінің жұмысын үнемі бағалап, оны басқа елдердегі ұқсас жүйелермен салыстыру қажет. Қазақстанның салық жүйесін басқа елдермен – Польшамен салыстырмалы-құқықтық талдауға ерекше назар аударылды, нәтижесінде Қазақстанның салық жүйесін жетілдірудің перспективалық жолдары бөлінді. Зерттеу сонымен қатар осы мәселеге қатысты ғалымдардың бар пікірлері мен тұжырымдамаларын талдауға тереңірек енеді. Әр түрлі көзқарастарды зерделеу осы құбылыстың күрделілігін және Қазақстанның салық жүйесін заманауи шындықта жетілдірудің мүмкін жолдарын тереңірек түсінуге мүмкіндік берді. Осы ғылыми зерттеудің нәтижелері осы саладағы қылмыстарды анықтаудың тиімді әдістерін жасау үшін құнды болуы мүмкін. Бұдан басқа, олар Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына ұсыныстар мен өзгерістер енгізу үшін негіз бола алады.