KÜRESELLEŞME - Murtaza Korlaelçi (Felsefe Dünyası)
Küreselleşme kelimesi Fransa’da ilk defa 1916’da Paul Otlet’ineserinde görülüyor. Küreselleşme (mondialisaton veya anglo-saksonlariçin globalization), dünya çapına dönüşmüş bir pazarda bütün millîekonomilerin açılım sürecidir. Bu terim özellikle ekonomik sahadakullanılmıştır, fakat terim özellikle insanî etkinliklerin tümünü ilgilendirir:endüstri, hizmetler, ticaret, politika, sosyal sorunlar. Küreselleşme, dünyaçapında köy haline dönüşmüş arzın bütün bireyleri arasındaki iletişim vefarklı kültürler arasındaki değiş tokuşlarla ilgilenir.Küreselleşme serbest piyasa kapitalizminin her ülkeye yayılmasıdemektir. Küreselleşme bütün dünya insanlarını ilgilendirir. Kültürelküreselleşme A.B.D. ağırlıklıdır. Kötümser bir bakışla küreselleşme,yerel kültürlerin yok edilmesi, dünyadaki eşitsizliklerin yayılması veyoksulların durumunun daha kötüleşmesidir. Birleşmiş Milletler İnsanîGelişme Raporu’na göre, 358 küresel milyarderin toplam serveti, dünyanüfusunun %45’ini oluşturan 2,3 milyar yoksul insanın toplam servetineeşittir. Emperyalizm, küreselleşmeyi kendisine maske veya kalkan yapmışolarak ilerliyor. Küreselleşme engellenemez bir süreçtir. Millî ve manevîdeğerlerimizi koruyarak küreselleşmeye girebiliriz ve zararlarındankorunabiliriz.