تأثیر ترکیب بندِ محتشم کاشانی بر گسترش ادبیات شیعی - mohammad amir ahmadzadeh; رحیم نیکبخت میرکوهی (تاریخ ادبیات)
هدف نوشتار حاضر؛ بررسی این مساله است که جایگاه ترکیب‌بند محتشم کاشانی در هویت شیعه چه بوده و چه تاثیری در بسط هویت فرهنگی تشیع در جغرافیای آذربایجان و آران داشته است؟ روش؛ در این پژوهش ضمن کاربست روش تحلیلی به بررسی اسناد و نسخ تاریخی جهت تبیین مساله پرداخته شده است. یافته‌ها؛ دستاورد بحث نشان می‌دهد که ادبیات فارسی ضمن اتخاذ قالب بیانی و زبانی خاص(مداحی و روضه خوانی) به عنوان رسانه‌ مهم فرهنگی‌ جهت تبلیغ و ترویج آموزه‌های دینی- مذهبی توانست از هیجان اجتماعی نیز برای توسعه جغرافیای نفوذ و نشر خود بهره گیرد. به گونه-ای که ترکیب بند محتشم کاشانی به سرعت به عنوان نماد هویت دینی- مذهبی در جغرافیای در آذربایجان و آران از جایگاه ویژه‌ای در جامعه برخوردار شد و نقش مهمی در ترویج و تبلیغ تشیع در قلمرو ایران فرهنگی ایفا کرد. نتیجه‌گیری؛ استفاده عمومی از این متن در مجالس سوگواری، نقش آن بر کتیبه های مساجد و تکایا، ترجمه آن به آذری از جلوه‌های مشهودی است که به عمومی شدن و بسط جغرافیایی این متن شیعی انجامیده است.