Ocena zdolności retencyjnych wybranych odpadów przemysłowych - Klatka Sławomir; Malec Magdalena; Ryczek Marek; Kruk Edyta; Zając Ewelina (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
W pracy przedstawiono wyniki badań zdolności retencyjnych wybranych odpadów przemysłowych pod kątem możliwości ich wykorzystania w rekultywacji technicznej i biologicznej. Krzywe charakterystyki wodnej zostały wyznaczone w komorach niskociśnieniowych z porowatą płytą ceramiczną oraz sparametryzowane do równania van Genuchtena. Analiza uzyskanych wyników wskazuje, że najmniej korzystne zdolności retencyjne posiadają odpady poflotacyjne i muły węglowe, a średnie – odpady hutnicze i posodowe. Najlepsze właściwości retencyjne mają odpady elektrowniane i elektrociepłowniane. Przeprowadzona analiza wykazała, że zdolności retencyjne badanych odpadów zależą głównie od ich składu granulometrycznego.