PAZAR YÖNELİMİ-FİRMA PERFORMANSI İLİŞKİSİ: İMKB’YE KOTE FİRMALAR ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - Ali Danışman; Ertan Erkocaoğlan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, firmaların rekabetinde önemli bir etken olarak görülen pazar yöneliminin temel boyutu olan müşteri odaklılığın firma performansıüzerindeki etkisi incelenmektedir. İMKB firmalarıüzerinde yapılan araştırmada, pazar yöneliminin temel boyutu olarak müşteri odaklılığın satışlarda büyüme ve karlılığa göre finansal performans göstergeleri üzerinde nasıl bir etkide bulunduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Korelasyon ve regresyon analizi yapılarak elde edilen araştırma sonuçlarına göre, müşteri odaklılığın satışlarda büyüme düzeyini önemli ölçüde etkilediği, ancak karlılık göstergeleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlıbir etkisinin bulunmadığıgörülmüştür. Araştırma sonuçları, çeşitli açılardan tartışılmıştır.