SAĞLIK EKONOMİSİ ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ - Fatih Santaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, sağlık ekonomisi alanında yapılmışlisansüstü tezlerin incelenmesidir. Bu amaçla, Yüksek Öğretim Kurumu tez veritabanından sağlık ekonomisi alanında yapılan tezler taranmış ve toplam 123 adetteze ulaşılmıştır. Tezler, ulusal ve uluslararası çalışmalar doğrultusundabelirlenen çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırma kapsamında yeralan tezlerin %70’i yüksek lisans düzeyinde iken büyük çoğunluğu (%95,1) Türkçeolarak yazılmıştır. Tezlerin %13’ü Marmara Üniversitesinde, %78’i SosyalBilimler Enstitüsü’nde ve %40’ı İktisat anabilim dalında gerçekleştirilmiştir. Tezleriyürüten danışmanların yarıdan fazlası (%55,3) profesör unvanında olup, tezlerin%62’sinin tam metnine YÖK veri tabanından ulaşılabilmektedir. 1990’lı yıllardanitibaren sağlık ekonomisi alanında tez yazımına başlandığı, 2007 yılındanitibaren tez sayısında artış olduğu söylenebilir. Tezlerin yarıdan fazlasında(%53,7) analiz yönteminin kullanıldığı saptanmıştır. Tezlerin konu dağılımındailk sırada sağlık harcamaları yer almaktadır. Bu araştırmanın sağlık ekonomisialanında gelecekte çalışma yapacaklara fikir sağlayacağı söylenebilir.