Ark sprey tekniği ile özlü tel kullanılarak üretilen farklı iki tür kaplamanın aşınma davranışının incelenmesi - Ahmet Sefa Atalay; Enver Terzi; Fatih Üstel; Ekrem Altuncu (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Ark sprey tekniği ile üretilenkaplamalar öncelikli olarak korozyon ve aşınma direnci gerektiren uygulamalardayaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Daha yüksek aşınma direnci gerektirenuygulamalar için özlü teller aşınma plakalarına alternatif olarak tercih edilmektedir.Bu çalışmada, ark püskürtme tekniği ile çelik (St 52) altlıkların üzerine Fe-Cresaslı ve yüksek karbür içeriğine sahip ticari özlü tellerden kaplamalarüretilmiştir. Üretilen kaplamalar ASTM G133-05 standardına uygun olarak farklıyük ve aşınma mesafelerinde test edilmiştir. Kaplama karakterizasyonusonrasında aşınma yüzeyleri ve aşınma kayıpları karşılaştırılmıştır. Aşınmatestlerinin sonucunda özlü teller ile kaplama yapmanın aşınma direncini önemlioranda arttırdığı belirlenmiştir.