Sağlık İletişimi Perspektifinden Instagramda COVID-19 Paylaşımlarının Analizi: #COVID-19 - Banu Kumbasar (Selçuk İletişim)
Sosyal medya, COVID-19 gibi salgınlar hakkındaki bilgilerin değerlendirilmesi için önemli bir dijital alanı temsil etmektedir. Ayrıca gerekli sosyal yardım ve müdahalelerin planlanmasında önemli bir araç olarak hizmet edebilmektedir. Pandemi süreçlerinde acil kriz yönetiminde, Twitter, İnstagram, Facebook üzerinden yapılan sosyal medya analizleri durumsal farkındalığı desteklemek için kullanılmaktadır ve bulaşıcı hastalıkların izlenmesinden bölgesel planlama ve çok amaçlı kampanyalara kadar birçok farklı durum için gerekli görülmektedir. Bu çalışmada COVID-19 pandemisinde İnstagram’ın nasıl kullanıldığını belirlemek amaçlanmıştır. İnstagram’da “coronavirus” ve “COVID-19” anahtar kelimesi kullanılarak döküman analizi ile 10 Ocak – 20 Şubat 2020 tarihleri arasında görsel taraması yapılmıştır. Nitel türdeki bu araştırmada verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. 334 görselin çoğunda (%35.0) İngilizce altyazı olduğu belirlenmiştir. Görsellerde kullanılan mesaj yaklaşımının çoğunlukla korkutma (%38.9) olduğu saptanmıştır. Görsellerin çoğunluğunun (%71.0) fotoğraf olduğu belirlenmiştir. Fotoğrafları sırasıyla infografik (%17.7) ve karikatür (%11.4) izlemektedir. Paylaşılan görsellerin bilgi vermeye odaklı olduğu görülmüştür. Organizasyonlara ait resmi İnstagram hesapları tarafından paylaşılan kamu yararı taşıyan görsellerin çoğunluğunun (%53.1) haber niteliğinde olduğu saptanmıştır. Haberleri sağlık politikaları (%24.7) ve sosyal pazarlama (%22.2) içerikli görsellerin takip ettiği görülmüştür. Sonuç olarak, pandemi sürecinde İnstagram’ın, gözetim, bilgilendirme ve müdahaleye yardımcı olabilecek, kamuoyunu değerlendirmede katkı sunabilecek bir sosyal medya aracı olabileceği düşünülmektedir.