REKABETÇİ DAVRANIŞLARIN STRATEJİ YÜRÜTME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA - Yunus Emre Taşgit; Mehmet Durak (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın temel amacı, rekabetçi davranışların strateji yürütme üzerindeki etkisinin tespit edilmesidir. Araştırmanın evrenini, Düzce ve Sakarya illerinde faaliyet gösteren otomotiv firmaları yöneticileri oluşturmaktadır. Yöntem olarak ise nicel araştırma yönteminden yararlanılmış, veriler anket toplama tekniği ile elde edilmiş ve araştırmanın analizinde kullanılmak üzere 185 anket değerlendirilmiştir. Değişkenlerin yapısını incelemek için yapılan faktör analizi sonucunda, rekabetçi davranış tarzları üç boyutlu olarak doğrulanırken, strateji yürütme unsurları üç boyutlu bir yapıda ele alınmıştır. Değişkenler arasındaki etkileşimi ortaya koymak amacı ile yapılan regresyon analizleri sonucunda rekabetçi davranış boyutlarından agresif rekabetçi davranış ve iş birlikçi rekabetçi davranış strateji yürütüme boyutlarının tamamına pozitif yönde, iş birlikçi rekabetçi davranışın ise strateji yürütme boyutlarından yapı boyutunu pozitif, enformasyon ve karar alma hakları- motivatörler boyutlarını negatif yönde etki ettiği belirlenmiştir. Ayrıca strateji yürütme unsurlarının, rekabetçi davranışların hangi boyutu ile daha fazla ilişkili olduğu konusunda önemli bulgular elde edilmiştir.