مقایسه‌ی سطح سرمی آنتی‌ژن اختصاصی پروستات آزاد و کل در زنان مبتلا به سرطان و زنان سالم - امیرطاهر تائبی; غلامرضا مهاجری (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: وجود آنتی‌ژن اختصاصی پروستات در بافت‌های سرطانی غیر پروستات مانند پستان، تخمدان، آندومتر، کلیه، آدرنال، کبد، غدد بزاقی و مری و همچنین در بافت‌های سرطان روده بزرگ گزارش شده است. هدف مطالعه، مقایسه‌ی مقدار آنتی‌ژن مذکور در زنان مبتلا به سرطان کولورکتال و گروه شاهد بود.روش‌ها: در این مطالعه‌ی مورد- شاهدی، 17 بیمار زن با سرطان کولورکتال و 17 زن زن سالم، که در سال‌های 1401 و 1402 در بیمارستان الزهرای اصفهان بستری شده‌اند، انتخاب و از نظر سطوح آنتی‌ژن اختصاصی پروستات بررسی و مقایسه شدند.یافته‌ها: میانه سطح PSA آزاد در گروه بیمار 01/0 (01/0 – 005/0) و در گروه شاهد 008/0 (009/0 – 007/0) (001/0 > P) و میانه‌ی سطح PSA توتال در دو گروه بیمار و شاهد به ترتیب 0/012 (0/04 – 0/007) و 0/001 (0/005 – 0/001) نانوگرم در دسی‌لیتر (0/001 > P) و اختلاف دو گروه معنی‌دار بود. در این مطالعه، میزان PSA توتال و آزاد در زنان مبتلا به سرطان کولورکتال به طور معنی ‌داری بیشتر از زنان سالم بود. سطح سرمی PSA توتال و آزاد با افزایش سن کاهش یافت، اما این همبستگی معکوس از نظر آماری معنی ‌دار نبود. ارتباط معنی ‌داری بین سطح سرمی PSA توتال و آزاد و محل یا مرحله تومور وجود نداشت.نتیجه‌گیری: اندازه‌گیری سطح PSA در زنان مبتلا به سرطان کولورکتال ممکن است در تشخیص بیماری کمک‌کننده بوده و در تشخیص زودهنگام بیماری مفید باشد.