ERKEN ÇOCUKLUK ÇAĞI ÇÜRÜĞÜ MİKROBİYOTASINDA GÜNCEL TÜRLER: DERLEME - Hamit Tunç; Serenad Çırakoğlu (Selcuk Dental Journal)
71 aylık ve daha küçük çocuklarda en az iki adet kaviteli veya kavitesiz çürük, çürük nedeniyle kaybedilmiş diş ya da dolgulu diş yüzeyinin varlığı; erken çocukluk çağı çürüğü (ECC) olarak ifade edilmektedir. Çocuklarda; en fazla gözlenen kronik hastalıklardan biri ECC’ dir. Bu çürükler erken evrede teşhis edildiklerinde genellikle geri dönüşümlü enfeksiyonlar olup, önlenebilir özellik taşımaktadır. Etkin korunma stratejileri ile bu dönemde çocukların ağız sağlığı kalitelerinin geliştirilebilir olması kadar hastalığın mikrobiyal, dental ve fizyolojik yaklaşımlarının bilinmesi de gerekmektedir. ECC tedavi edilmediği takdirde ise ağrı, bakteriyemi, büyüme ve gelişim geriliği, erken süt dişi kaybı gibi komplikasyonların yanında sonuçların doğurduğu yüksek maliyetli tedavilere sebep olmaktadır. Ağız mikrobiyotası; 700 çeşitten fazla bakteri, mantar, virüs ve parazitlerin bir arada bulunduğu mikroorganizma topluluğu olup; diş fırçalama ve diyet alışkanlığına ek olarak yaşla birlikte çeşitlilik göstermektedir. Doğum anında steril kabul edilen ağız mikroflorası çocuğun annesi veya bakıcısı tarafından vertikal geçişle kontamine olması sonucu bu özelliğini kaybeder. Bu çalışmamızda değişen dinamiklere sahip olan oral mikrobiyotanın ECC ile olan ilişkisi ile ilgili güncel literatür verilerinin derlenmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak ECC ile oral mikrobiyota ilişkisinin doğru yorumlanması erken dönemde çocuklarda gözlenen çürük lezyonlarının durdurulması ve biyomimetik şekilde tedavi edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.