Avrupa Ülkelerinde İlköğretim Birinci Kademe Zorunlu Yabancı Dil Öğretiminin Karşılaştırılması - Mustafa ŞEVİK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
İlköğretim birinci kademede zorunlu yabancı dil öğretimi Avrupa ülkelerinin eğitim politikaları içerisinde, özellikle son on yıldan bu yana, oldukça önemli bir yere sahip olur hale gelmiştir. Yabancı dil öğretimine verilen bu önemin doğal bir sonucu da Avrupa’da ilköğretim birinci kademe zorunlu yabancı dil öğretiminin çok yaygın bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor olmasıdır. Türkiye, diğer toplumsal sistemlerinde olduğu gibi eğitim sisteminde de AB’ye uyum sağlama çabasında olduğundan, Avrupa’daki ilköğretim birinci kademe yabancı dil öğretimi alanındaki düzenlemelerin ve uygulamaların bilinmesi önemli bir gerekliliktir. Bu nedenle bu çalışmada, otuz Avrupa ülkesinin ilköğretim birinci kademesindeki mevcut durum zorunlu yabancı dil öğretimine başlama yaşı, en çok öğretilen yabancı dil, yabancı dillerin öğretimi için ayrılan süre, yabancı dilleri kimin öğrettiği ve hizmet-öncesi eğitim süreci ile öğretim programlarında yer alan öncelikler konularında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.