ROGOFF’UN MODELİNE DAYANARAK MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞI ve TÜRKİYE DENEYİMİ - C. Mehmet Baydur; Bora Süslü; Selahattin Bekmez (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Rogoff a (İ985) göre politik otoritenin uyguladığı ekonomi politikaları, uzun vadede ortalama çıktı miktarını arttırmaksızın enflasyondaki dalgalanmayı arttırmaktadır. Enflasyonda görülen bu istikrarsızlık, para politikasını yürütme görevi bağımsız bir temsilciye delege edilerek aşılabilir. Bu çalışmada Rogoff un özünü oluşturduğu teorik çerçeveyi daha da geliştiren Alesina ve Gattİ’nin (1995) makalesine dayanılarak TCMB’nin “Yasal Bağımsızlığı” incelenmiştir, TCMB’nin yasal bağımsızlığının Nisan 2001’deki TCMB kanunu ile arttığı, Cukierman endeksi yardımıyla gösterilmiştir.