Edukacja na rzecz etyki środowiskowej na terenach leśnych – idea Leave No Trace - Przemysław Płoskonka (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł charakteryzuje jedną z popularnych na świecie koncepcji edukacji na rzecz etyki środowiskowej (etyka outdorowa) – Leave No Trace. Początkowo program był skierowany głównie do środowisk związanych z górami – przewodników, wspinaczy, turystów górskich – jako odpowiedź na dewastację i zaśmiecanie gór. Obecnie został on rozszerzony na inne obszary przyrodnicze, w tym środowisko leśne. Model etyki środowiskowej (outdoorowej) Leave No Trace promuje odpowiedzialne postawy (zwiększanie świadomości społecznej). Rdzeń koncepcji oparty jest na siedmiu uniwersalnych zasadach, które w połączeniu z przekazywaną wiedzą oraz nabywanymi umiejętnościami mają za zadanie minimalizować wpływ człowieka na środowisko przyrodnicze, w którym przebywa.