Metodologija razvoja i analiza primene ekspertnih sistema - Alempije Veljović (Vojnotehnički Glasnik)
Može se zaključiti da su osnovne karakteristike većine do sada projektovanih ekspertnih sistema: genesiranje i testiranje (generation and test), što je osnova heurističkog pretraživanja i jedan od temeljnih principa mehanizma za zaključivanje; predstavljanje znanja u obliku AKO situacija A ONDA akcija B, što je pravilo koje predstavlja odgovarajuću porciju znanja. To omogućuje jednostavno memorisanje i tumačenje; predstavljanje znanja o problema u obliku pravila produkcije, predstavljenih u modelima u obliku tzv. struktura okvira (frame like structures); fleksibilnost održavanja baze znanja; olančavanje pravila zaključivanja (line-of-reasoning) jeste osnovni mehanizam zaključivanja kod sistema baziranih na predstavljanju znanja preko pravila; mogu se koristiti različiti izvori znanja za kompleksne sisteme; prikazivanje lanca zaključivanja na način koji posmatra korisnik. Osnovni elementi ove analize upućuju na zaključak da trend primene kompjutera dobija mnogo kvalitetniji nivo, jer čine se pokušaji uključivanja znanja eksperata iz raznih domena. Većina ES, a naročito ES za vojnu primenu, razvijeni su do nivoa prototipa, što ukazuje na kompleksnost problematike koju je potrebno rešiti. Predstojeći razvoj pete generacije računara dovešće do naglog razvoja i primene ekspertnih sistema.