FIKSUOTŲ ORTODONTINIŲ APARATŲ IR SKAIDRIŲ TIESINAMŲJŲ KAPŲ POVEIKIS PACIENTŲ BURNOS HIGIENAI IR PERIODONTO BŪKLEI - Laura Palukaitytė; Romas Abunevičius; Julius Vyšniauskas; Jurgita Andruškienė; Diana Stonkutė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Ortodontinis gydymas visame pasaulyje tampa vis populiaresnis dėl augančio pacientų sąmoningumo apie burnos sveikatą, estetinės išvaizdos svarbą ir dėl platesnio ortodontinio gydymo būdų pasirinkimo. Tačiau vis daugiau epidemiologinių tyrimų įrodo, kad periodonto ligos yra vienas iš ortodontinio gydymo šalutinių poveikių. Ortodontiniai aparatai yra svetimkūniai burnoje, kurie būna pritvirtinti prie dantų ilgą laiką. Juos nešiojant burnoje gausiau kaupiasi ir užsilaiko bakterinis apnašas, todėl padidėja burnos higienos poreikis (Cozzani, ir kt., 2016). Daugelis pacientų stokoja žinių apie burnos higieną ir netinkamai pasirenka burnos priežiūros priemones bei vengia atlikti profesionaliąją burnos higieną. Nesilaikant tinkamos burnos higienos ypač padidėja rizika išsivystyti gingivitui ir periodontitui (Pandey ir kt. 2016). Periodonto ligos dažnai suaugusį žmogų lydi visą gyvenimą ir yra neatsiejamos nuo jo gyvenimo būdo bei bendros organizmo sveikatos. Kadangi tarp suaugusių Lietuvos gyventojų periodonto ligų paplitimas siekia net 95,7 proc. (Globienė, 2001), o profilaktika ir gydymas – viena iš sudėtingiausių problemų šiuolaikinėje odontologijoje, todėl rizikos įvertinimas tampa vis aktualesnis. Norint patenkinti ortodontinių pacientų estetinius ir geros savijautos poreikius, visai neseniai pradėtas taikyti inovatyvus dantų tiesinimo būdas naudojant skaidrias tiesinamąsias kapas. Atitinkamai toks gydymo metodas paskatino ortodontinio gydymo tarp suaugusiųjų populiarumą. Tačiau skaidrių tiesinamųjų kapų poveikis periodonto būklei dar nėra pakankamai plačiai ištirtas, nes šis ortodontinis gydymo metodas yra palyginus naujas. Epidemiologiniai tyrimai būtini tiriant periodonto ligas lemiančius veiksnius bei planuojant efektyvias burnos priežiūros paslaugas. Šiame kontekste atliktas 3 mėnesių klinikinis tyrimas, kurio tikslas - palyginti tiesinamųjų kapų ir fiksuotų ortodontinių aparatų poveikį pacientų burnos higienai ir periodonto būklei.