Hiba Ebu Nada: Bir Edebiyatçının Ölümü Karşılayışı - Nurefşan Bulut Uslu; Pınar Ayşe Gidiş (Burdur İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Hiba Ebu Nada, 1991 doğumlu Filistinli bir şair ve edebiyat ödüllü başarılı bir yazardır. 7 Ekim 2023 tarihinden sonra İsrail’in Filistin’de tekrar ağır bir şekilde başlattığı soykırım bombardımanı sonucunda küçük oğlu ile birlikte şehit edilmiştir. Hiba Ebu Nada’nın şiirlerinde, yaşadığı vahşet ortamı ve ölüme karşı sergilediği yaşama motivasyonunu yansıtışı, onun ölüm kavramına bakış açısını anlayabilmemize olanak tanır. Ebu Nada için ölüm, bir son değil aksine bir başlangıçtır. Bu anlayış onun eserlerinde derin bir inanç olarak tezahür eder. Günümüz insanı için bu inancı kavramak zor olsa da, bu çaba, modern edebiyatın, içinde bulunduğu insan hakları ihlalleri ve soykırımın ortasında, derin inancıyla direniş gösteren bir şairin dünyasını anlamaya yönelik önemli bir adım olacaktır. Bu çalışma, çağdaş bir edebiyatçının karşılaştığı zulüm ve adaletsizlik karşısında, şiirinde nasıl bir direnç ve inanç sergilediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu makale, Hiba Ebu Nada’nın şiirlerini analiz ederek onun eserlerinde inanç ve direnişin temsiline odaklanmaktadır. Nitel bir yaklaşım benimsenmiş ve yazarın eserleri felsefi bağlam içerisinde incelenmiştir. Çalışmanın sınırlılığı, Hiba Ebu Nada’nın son anlarında sesini sosyal medya aracılığıyla duyurabilmesi, ölüme dair görüşlerini bu şekilde ifade edebilmesi ile ilgilidir. Bununla birlikte çalışma, modern edebiyat ve insan hakları ihlalleri bağlamında bir edebiyatçının yazılarında direniş kavramının nasıl tezahür ettiğine dair güncel bir perspektif sunmayı hedeflemektedir. Ulaşabilinen bilgiler, edebiyatın, savaş ve zulüm ortamında insanın yaşama bakış açsısına dair önemli bir ifade alanı sunduğunu göstermeyi amaçlamaktadır.