Аутоімунний полігляндулярний синдром I типу: літературні дані та опис клінічного випадку - N.M. Fomenko; O.B. Synoverska; T.H. Berezna; N.V. Chorna; O.S. Bobrykovych (Сучасна педіатрія: Україна)
Аутоімунний полігландулярний синдром із кандидозом та ектодермальною дистрофією або без неї (АПС-1, ОМІМ: 240300; англ. autoimmune polyglandular-candidiasis-ectodermal dystrophy - APECED, синоніми: синдром Вайтекера, синдром Бліцарда) - це рідкісне (орфанне) захворювання. У патогенезі цього патологічного стану, з одного боку, лежать аутоімунні порушення з утворенням антитіл проти ендокринних залоз, що зумовлює розвиток їхньої недостатності, а з іншого - АПС-1 належить до спадкових моногенних захворювань.