Televizyon Reklamlarından Gençlerin Etkilenme Biçimleri: Reklam Oyuncularının Gençlerin İmajlarının Şekillenmesinde Etkisi - İmran Uğur (Selçuk İletişim)
Çocukluktan çıkıp, ergenliğe adım atan gençler için psikolojik, duygusal ve fiziksel anlamda değişimler yaşanmaktadır. Dış görünüm açısından güzelleşme arzusu, karşı cinse ilgi duyma ve duyulma beklentisi, aileden bağımsız hareket etme isteği oluşmaya başlamıştır. Gençler, çevrelerindeki güzel ve yakışıklı kişilere dikkat etmekte, giyim ve kozmetik ürünlerine ilgi duymaktadırlar. Onlar bu dönemde kendi imajlarını şekillendirme sorunu yaşayabilmektedirler. Aile, arkadaş, kitle iletişim araçları, inançlar imaj şekillendirmede etkili olabilmektedir. Ancak televizyon reklamları hem genç kesime hem de yetişkin kesime büyülü, özenilen, kendi içine vakum gibi çeken bir hayal dünyası sunmaktadır. Kişi bu dünyanın büyüsüne kapılarak reklamdaki güzel, yakışıklı, çekici, iyi giyimli, zengin, bilgili, başarılı imaja sahip oyuncular gibi olmak istemektedirler. Bu çalışmada gençlerin televizyon reklamlarını takip edip etmedikleri, reklamlarda en çok neye dikkat ettikleri, reklam oyuncularının imajını nasıl gördükleri 380 kişi üzerinde yapılan anketle incelenmiştir. Sonuç olarak, gençlerin imajlarının şekillenmesinde bu oyuncuların da etkisinin olduğu belirlenmiştir. Gençlerin reklamlardaki oyuncuların dış görünümlerine dikkat ettikleri, oyuncuların güzel – yakışıklı olmasına ilgi gösterdikleri ve reklam oyuncularına benzemek istedikleri elde edilen sonuçlardandır.