ETİK VE SOSYAL SORUMLULUK KAVRAMLARININ İLETİŞİM KURAMLARI BAĞLAMINDA ANLAMLANDIRILMASI - Adem Yılmaz (Felsefe Dünyası)
Kapitalist sistemin bireyler üzerindeki egemenliğinin ‘enformasyon toplumu’,‘bilgi çağı’, ‘bilişim uygarlığı’ gibi sloganlarla gizlenmeye çalışıldığı günümüzde,ulusal ve uluslararası medya kanalıyla sunulan/dayatılan etik ve sosyalsorumluluk anlayışının, temelde egemen yapıyla uyumlu olan norm ve yargılarındevam ettirilmesi, iş ile çalışma yaşamındaki kuralların ve standartların benimsenmesi;uyumlu olmayan sosyal değer ve tutumların ise terk edilmesi biçimindeortaya çıktığı görülmektedir. Bu çalışma kapsamında da etik ve sosyal sorumlulukolgularına iletişim araştırmaları içerisinden yapılan bir sınıflandırma ile yaklaşılmasıamaçlanmaktadır. İletişim araçlarının içeriğini oluşturan haber, yorum,bilgi, reklam, ilan gibi unsurların okuyucular/dinleyiciler/izleyiciler tarafındannasıl anlamlandırıldıkları ve bu unsurlara yer veren medyanın hangi politikalaradayanarak sunduklarını meşrulaştırdığı bu incelemenin kapsamını oluşturmaktadır.Çalışma kapsamında soruna yaklaşım tarzlarının, etik ve sosyal sorumlulukile olan bağlarının kurulması, medyanın anlamlandırılması bakımından önemlidir.