Hz. Sevde ve Hz. Âişe Özelinde Hz. Peygamber'in Eşlerinin Birbirleriyle Olan İlişkileri - Ayşenur Şimşek Ergül (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Rasûlullah’ın her hâline muttalî olan ve sünnetin neşrinde en büyük rolü üstlenenPeygamber hanımları her ne kadar bu rolü üstlenmiş olsalar ve Hz. Peygamber (sas)için ezvâc-ı tâhirât, bizler için ümmehâtü’l-mü’minîn olsalar da onların da bir beşerhayatı söz konusudur. Birçoğu Arabistan’ın asil ve zengin ailelerinden olan Rasûlullah’ın hanımlarının hepsi farklı yaşlarda olmakla birlikte doğal olarak değişikfıtratlara sahiptiler. Onlar doğrudan Allah’tan vahiy alan bir eşe sahip olmuş ve onupaylaşma, biricik olma istekleri zaman zaman içlerindeki en kuvvetli duygu hâlinegelmiş, bu durum da somut olarak ilişkilere yansımıştır. Hz. Peygamberin eşleri, nübüvvetle beşeriyetin hemhâl olduğu bu hanede insanlıklarından soyutlanmamışlar veözellikle kadın olma fıtratının getirdiği bazı olayları yaşayabilmişlerdir. Bu bağlamdatek bâkire eş olan Hz. Âişe, Rasûlullah’ın sevgisini elde etme yolunda en çok çabasarf eden hanım olmuş ve bu durum rivayet ettiği 2210 hadisin içine de yansımıştır.Hanımlar arasında vukû bulabilecek olaylar zaman zaman ümmehâtü’l-mü’minînarasında yaşanılmamış olsa da bu durumda hiçbir zaman Allah’ın sınırları aşılmamışve en kısa sürede düzelme yoluna gidilmiş, istiğfar edilmiştir. Rasûlullah vefat ettiktensonra ise ümmehâtü’l-mü’minîn ilişkisi kardeşlik ilişkisine dönüşmüş ve ‘paylaşılacakbir şey kalmadı’ düşüncesinde olunmamıştır. Rivayetlere yansıyan kadarıyla çoğuvefatına yakın birbirinden helâllik istemiş ve birbirlerini hayır ile yâd etmişlerdir.Bu bağlamda makalemizde rivayetlere yansıyan kadarıyla Hz. Sevde ve Hz. Âişe’ninbirbirleriyle olan ilişkilerini ele alacağız.