ОСОБЛИВОСТІ ОПРАЦЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ ТА ОСВІТНЬОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРА ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ - Ігор ЛЕВАДНИЙ; Олег ФІГУРА; Олег БОРОВИК (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
У статті проаналізовано особливості якісного забезпечення Державної прикордонної служби України (ДПСУ) фахово підготовленим особовим складом. Досліджено питання нормативно-правових аспектів опрацювання професійних стандартів офіцера ДПСУ та особливостей освітньої підготовки офіцерського складу ДПСУ в контексті реалізації Концепції трансформації системи військової освіти. За результатами дослідження зроблено такі висновки: стратегічний, оперативний, тактичний рівні управління в системі ДПСУ не є рівнями військового управління та не відповідають відповідним рівням професійної військової освіти; під час формування освітньо-професійних програм, за якими здійснюється підготовка офіцерів-прикордонників, необхідно враховувати компетентності, якими має володіти офіцер-прикордонник для реалізації законодавчо визначених функцій ДПСУ та які мають знайти відображення у професійному стандарті офіцера-прикордонника; механізмом легітимізації професії офіцера-прикордонника має стати затвердження відповідних професійних стандартів; опрацювання професійних стандартів «Офіцер стратегічного рівня ДПСУ», «Офіцер оперативного рівня ДПСУ», «Офіцер тактичного рівня ДПСУ» є правом Адміністрації ДПСУ; правовою підставою для опрацювання професійних стандартів у ДПСУ є постанова Кабінету Міністрів України від 15.12.1997 № 1410 «Про трансформацію системи військової освіти» (зі змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1490); в основу опрацювання професійних стандартів необхідно покласти Модель реалізації принципу «Освіта впродовж військової кар’єри» для основних типових посад офіцерського складу Державної прикордонної служби України; опрацьовуючи професійні стандарти, необхідно враховувати Перелік початкових вимог взаємосумісності з НАТО для України; підготовка офіцерів ДПСУ на оперативному та стратегічних рівнях управління потребує спеціалізованих програм, які враховують унікальні завдання та функції ДПСУ. Окреслено позицію ДПСУ щодо системи освітньої підготовки офіцера ДПСУ в контексті трансформації системи військової освіти, яка передбачає поєднання зусиль і спроможностей відомчого вищого військового навчального закладу (ВВНЗ) ДПСУ та Національного університету оборони України (НУОУ).