ЧИСЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЦІНОВОЇ ДИНАМІКИ В РОЗШИРЕНІЙ МОДЕЛІ ГЕСТОНА - Василь Янішевський; Ольга Пелех (Економіка та суспільство)
В роботі проведено чисельне дослідження розширеної моделі Гестона ціноутворення активів та деривативів у фінансовій інженерії. Додатково до класичної моделі Гестона додано стохастичний процес Кокса-Інгерсолла-Росса (КІР) відсоткової ставки. Для такої моделі у випадку відсутності ко-реляції вінерівського процесу відсоткової ставки з іншими процесами мо-делі існує точний розв’язок. Вказаний розв’язок для густини умовної ймо-вірності змінної ціни активу використовується як тестовий при чисельному аналізі моделі. Для чисельного аналізу розширеної моделі Гестона засто-совані схеми Ейлера та Мільштейна розв’язування стохастичних диферен-ціальних рівнянь. Знайдені чисельні масиви значень для густин умовних ймовірностей ціни активу і волатильності. Використані методи інтерполя-ції, які на основі даних гістограм дають змогу отримати значення густин умовних ймовірностей для широкого проміжку змін ціни активу.