Postmodern Dönem Fotoğraf Sanatında Kendine Mal Etme: Sherman, Morimura, Ungun - Zühal Özel (Selçuk İletişim)
Postmodernizm, varolan görüntülerin yeniden üretilmesine yönelik olarak kendine mal etme eylemiyle, sanatsal söylemde kullanılan bir yöntem olarak dikkat çekmektedir. Özellikle postmodern dönemde fotoğraf sanatı, hazırda varolan görüntüleri alımlamakta ve kendine mal etmektedir. Her türlü düşüncenin fotoğrafik anlamda ifade edildiği ve orijinal bir görüntü üretmenin mümkün olmadığı yargısı egemen olduğu için, varolan görüntülerin yeniden üretilerek güncellenmesi söz konusu olmaktadır. Hazırlanan çalışmada, postmodern sanat içerisinde yeniden üretme bağlamında kendine mal etme eylemi, fotoğraf sanatında bedeni sanatsal bir ifade aracı olarak kurgulama yaklaşımı açısından irdelenmektedir. Bu amaçla, Amerikalı Cindy Sherman'ın “Untitled Film Stills” (İsimsiz Film Kareleri), Japon Yasumasa Morimura'nın “Actress” (Aktris) ve Sebla Selin Ungun'un “Being Star” (Star Olmak) çalışması örneklem olarak seçilmiştir.