Primena i realizacija Ćukovog DC/DC energetskog pretvarača u praćenju tačke maksimalne snage solarnog panela - Željko V. Despotović; Boban Đorđević (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je prikazana jedna moguća realizacija sistema solarni panel-Ćukov DC/DC energetski pretvarač sa implementacijom algoritma praćenja tačke maksimalne snage solarnog panela. Solarni panel se odlikuje izrazito nelinearnom I-U karakteristikom, dok se Ćukov DC/DC energetski pretvarač odlikuje širokim opsegom promene ulaznog napona. Iz ovih razloga sprega ova dva podsistema se pokazala kao zadovoljavajuće rešenje u „Off-Grid“ solarnim sistemima napajanja. U radu su predstavljene ključne karakteristike sistema kao i rezultati testiranja dobijeni pri različitim opterećenjima.