Ağır Hizmet Araçlarının Gürültü Kalkanı Parçasının Akustik ve Mekanik Dayanım Performansının İncelenmesi - Sena Arslan; Merve Çalışkan Akduman; Dilara Çay; İbrahim Aydın; Öznur İskender (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Kamyon, tır gibi ağır hizmet araçlarında en çok gürültü üreten yapı olan motor odasında oluşan ısı ve sesin izole edilmesi için bu yapının yakına yalıtım malzemesi olarak gürültü kalkanı konumlandırılmaktadır. Bu çalışmada, ağır hizmet araçlarında gürültü kalkanı olarak kullanılmak üzere, ses ve ısı üreten yapıya bakacak yönde konumlandırılan alt katmanda taş yünü, gürültü kalkanı parçasının mukavemet ve akustik performansını arttırmakla görevli üst katmanda PP/GF, GF/EP, GF/PET, Karbon/EP, fenolik keçe ve yapıştırıcı malzeme olarak PE film kullanılarak düz kalıpta, 190 °C sıcaklıkta ve 110 bar basınç altında kompozit sandviç yapılar oluşturulmuş ve bu yapıların empedans tüpünde ses yutum katsayıları ölçülerek akustik performansları birbiriyle karşılaştırılmıştır. Akustik performans test sonuçları incelendiğinde, ses yutum katsayısı (α) 1 değerine en yakın olan kompozit sandviç yapının dıştan içe doğru iki kaplama telası arasında PP/GF, PE film, taş yünü içeren malzeme kompozisyonu 1 olduğu tespit edilmiştir. Kalınlığın akustik performansa ve mukavemete etkisini incelemek üzere, en iyi akustik performansı gösteren malzeme kompozisyonu 1 ile 10 mm, 20 mm ve 30 mm kalınlıklarında üretilen numunelere akustik performans ve 3 nokta eğilme testleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerden kalınlık arttıkça ses yutum kapasitesinin ve eğilme dayanımının arttığı tespit edilmiştir.