Efekti točnosti odgovora i procjena sigurnosti na promjene odgovora nakon rasprave o zadacima rasuđivanja - Nikola Serdarević; Igor Bajšanski (Psychological Topics)
Prema argumentacijskoj teoriji rasuđivanja primarna je funkcija rasuđivanja razmjena argumenata između sugovornika. U kontekstu grupne rasprave razmjena argumenata pridonosi točnosti rješavanja različitih zadataka, uključujući zadatke rasuđivanja. Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati pojavljuje li se takvo poboljšanje točnosti rasuđivanja kod osam zadataka koji ispituju različite aspekte rasuđivanja te ispitati efekte točnosti odgovora i procjena sigurnosti prije rasprave na promjene odgovora nakon rasprave. U istraživanju je sudjelovalo 108 studenata psihologije, grupiranih u 36 online trijada. Ispitanici su najprije samostalno rješavali osam zadataka rasuđivanja procjenjujući sigurnost u svoje odgovore, nakon čega su grupno raspravljali o zadacima. Nakraju su zabilježili svoje konačne odgovore i procjene sigurnosti. Kod pet je zadataka uočen porast točnosti rasuđivanja, a kod triju zadataka nije došlo do porasta točnosti. U grupama u kojima su prije rasprave sudionici dali i točne i netočne odgovore nakon rasprave promijenjeno je 54 % netočnih odgovora, ali i 18 % točnih odgovora, pri čemu je većina točnih odgovora promijenjena u grupama u kojima je točan odgovor prije rasprave dao samo jedan član grupe. Promjene odgovora nisu bile sustavno povezane s procjenama sigurnosti u točnost odgovora. Procjene sigurnosti nakon rasprave bile su više u grupama u kojima je postignut konsenzus nego u grupama u kojima nije bilo konsenzusa, pri čemu je najviša sigurnost iskazana u grupama u kojima su svi sudionici dali točne odgovore. Rezultati su interpretirani u kontekstu argumentacijske teorije rasuđivanja.