بررسی نقش سازمان هم‌کاری‌ شانگهای بر هم‌گرایی منطقه‌ییِ امارت اسلامی افغانستان - علیرضا انصاری کارگر (غالب)
در عصر کنونی، کُنِش و واکنش بازیگران و رخدادهای سیاسی فقط محدود و محصور در حوزۀ داخلی کشورها نیست، بل‌که تحولات سیاسی، پیامدهایی را برای سایر کشورها به هم‌راه دارد. با به قدرت رسیدن حکومت امارت اسلامی در سال ۲۰۲۱ تعاملات منطقه‌یی هم دگرگون گردید؛ زیرا بازیگران جدید منافع و قواعد خاصی را تعقیب کرده اند. کشورهای ذی‌دخل در امور افغانستان در چهارچوب الگوی منطقه‌یی سازمان هم‌کاری شانگهای، ‌عدم حضور امریکا را هم برای حکومت امارت اسلامی و هم برای کشورهای عضو فرصت دانسته‌اند. با توجه به اهمیت موضوع پرسش اصلی تحقیق این بوده است که سازمان هم‌کاری شانگهای، چه نقشی بر هم‌گرایی منطقه‌یی ‌امارت اسلامی افغانستان دارد؟ فرضیه این بوده است ‌که سازمان هم‌کاری شانگهای، سیاست‌های ضدّ‌داعشی ‌امارت اسلامی افغانستان را به‌عنوان فرصتی برای هم‌گرایی امنیتی، سیاسی و اقتصادی آن‌ها می‌داند. برای انجام پژوهش حاضر از روش تبیینی – تحلیلی استفاده شده است و ‌داده‌ها به روش کتاب‌خانه‌یی انجام گرفت. یافته‌های تحقیق نشان داد که سازمان هم‌کاری شانگهای در امر مبارزه با داعش، قاچاق مواد مخدر با حکومت کنونی هم‌سویی داشته و چنین روی‌کردی باعث شده تا امارت اسلامی فرصت هم‌گرایی با محوریت سیاسی (مشروعیت منطقه‌یی)، اقتصادی (استفاده از سازوبرگ‌های اقتصادی کشورهای عضو) و امنیتی (مبارزه با هراس‌افگنی) را به‌منظور تعامل معنادار به‌دست آورد.