Ekonomski učinki finančnih investicij v promocijo zdravja in dobrega počutja zaposlenih v delovnem okolju [Economic Impacts of Financial Investments in the Promotion of Health and Well-Being of the Employees in the Workplace] - Jernej Buzeti (Central European Public Administration Review)
Stanje razmer v organizaciji se lahko zaznava, meri in predstavlja z različnih vidikov – tudi z vidika varnega in zdravega delovnega okolja. Učinki takšnega delovnega okolja se odražajo na zaposlenih oziroma na njihovem zdravju in počutju ter na rezultatih dela. Vloga zdravja in dobrega počutja zaposlenih v delovnem okolju je pomembna, saj pomeni eno ključnih determinant, ki vplivajo na uspešnost organizacije na eni strani in na drugi strani na prisotnost oziroma odsotnost zaposlenih z dela ter na drugo čustveno dojemanje dela in organizacije zaposlenih. Članek se osredotoča na predstavitev raziskav, projektov oziroma dobrih praks s področja izvajanja promocije zdravja in dobrega počutja zaposlenih v delovnem okolju, s ciljem predstaviti rezultate raziskav in projektov o donosnosti finančnih investicij v promocijo zdravja in dobrega počutja zaposlenih v delovnem okolju ter predstaviti dobre prakse s tega področja. Rezultati proučevanja kažejo, da obstajajo številni primeri projektov oziroma programov izvajanja promocije zdravja in dobrega počutja zaposlenih v delovnem okolju in so finančni učinki vloženih finančnih sredstev v zdravje in dobro počutje zaposlenih dolgoročno donosni. Slednje se odraža zlasti v zmanjšanju števila izgubljenih delovnih dni, kar je neposredno posledica boljšega zdravja in dobrega počutja zaposlenih v delovnem okolju.