Troškovi održavanja šumskih kamionskih puteva - Igor Potočnik; Srđan Ljubojević; Vladimir Petković; Dane Marčeta (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Šumski putevi trajno otvaraju šume i omogućavaju korišćenje njihovih prostora i resursa. Troškovi održavanja zavise od kvaliteta gradnje, kategorije puta i prirodnih uslova okoline. Okvirna cijena održavanja šumskih puteva u našem šumarstvu na godišnjem nivou iznosi 2-4% od troškova gradnje, koji u prosjeku iznose oko 70.000 KM/km. Za područje istraživanja odabrana je Privredna jedinica „Prosara“, koja se nalazi u okviru Šumskoprivrednog područja „Posavskog“. Ukupna dužina šumskih puteva u posmatranoj privrednoj jedinici iznosi 33 km, a ukupan broj hektometarskih jedinica iznosi 330, od čega je slučajnim izborom izdvojeno njih 10%, odnosno 33 hm. Na svakoj odabranoj hm jedinici utvrđene su vrsta i veličina oštećenja, mjerenjem ili procjenom, te na bazi prisutnih oštećenja određene su mjere i troškovi sanacije, odnosno održavanja.