CARACTERISTICI ALE ELEVULUI MOTIVAT PENTRU SUCCESUL ȘCOLAR - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Articolul prezintă rezultatele cercetării teoretico-aplicative a comportamentelor specifice elevului determinat să obțină performanțe școlare înalte la majoritatea disciplinelor școlare, dar și rezultate deosebite în activitățile orientate spre dezvoltarea personală. Aceste comportamente sunt generalizate într-un Profil al elevului motivat pentru succesul școlar ce include elemente componente precum autodisciplina, interes și claritate în stabilirea obiectivelor, adaptabilitate în gestionarea resurselor, perseverență în activitatea școlară, comunicare asertivă, reziliență emoțională, încredere și stimă de sine, autoevaluare obiectivă, dezvoltare personală și orientare profesională, autonomie și autoeducație. Autodisciplina este esențială pentru organizarea eficientă a timpului, iar perseverența susține elevii în atingerea obiectivelor pe termen lung. Comunicarea asertivă și reziliența emoțională sunt importante pentru gestionarea emoțiilor și relaționarea pozitivă. Încrederea în sine și autoevaluarea sprijină procesul de autoeducație, iar autonomia în învățare facilitează controlul asupra propriului proces educațional. Autoeducația completează dezvoltarea personală și profesională prin implicarea reflexivă în stabilirea și atingerea obiectivelor. Cuvinte-cheie: elev motivat pentru succes școlar, autodisciplină, adaptabilitate, perseverență, comunicare asertivă, reziliență emoțională, stimă de sine, autoevaluare obiectivă, dezvoltare personală, orientare profesională.