Przebudzeniowe protestanckie tendencje charyzmatyczne XIX i początku XX wieku - Wojciech Medwid (Polonia Sacra)
Interesującym zjawiskiem jest szeroko pojęta z nurtu prostestanckiego działalność ruchów i osób charyzmatycznych, powołujących się na Bożego Ducha jako źródło pochodzenia niecodziennych darów. W wieku XIX i na początku XX pojawiło się wiele zjawisk „charyzmatycznych”, które stały się podstawą idei i rozwoju tzw. ruchów pentekostalnych. Autor artykułu koncentruje się przede wszystkim na uporządkowaniu tematycznym zachowań i tendencji „charyzmatycznych”, wywołujących tak wielkie oddziaływanie, oraz na ich teologicznej analizie i ocenie. Podjęta tematyka związana jest z uświęceniem i chrztem w Duchu Świętym, modlitwą i uzdrawianiem oraz darem języków.