İŞYAŞAMINDA PSİKO-ŞİDDET SARMALI OLARAK YILDIRMA OLGUSU VE NEDENLERİ - Sabahat Bayrak Kök (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Yıldırma genellikle literatürde bireyler arasında gerçekleşen bir olgu olarak ele alınmaktaysa da aslında çok daha genişçaplı şekilde, toplumsal şiddetin yansımalarından biri olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte yıldırma küreselleşme, artan rekabet baskısı, yaşanan ekonomik istikrarsızlık, örgütsel yeniden yapılanmalar ve güç dağılımındaki eşitsizlikler nedeniyle en fazla işdünyasının karşılaştığıbir olgudur. Yıldırma davranışları, çok çeşitli, doğrudan ve dolaylıolacak tarzda ama planlı, bilinçli, güdülenmişolan saldırgan davranışlarıkapsamaktadır. Yıldırma davranışlarının, bireylerin ruhsal bütünlüklerini bozması, aktif durumdan alıp pasif durma getirmesi, kişisel güveni zedelemesi, stres ve depresyon yaratmasıgibi bireysel sonuçlarıdışında önemli örgütsel sonuçlarıda vardır. Bunlar arasında ise; verim ve motivasyonun düşmesi, işgücü devir oranlarının artışı, örgütsel güvenin sarsılmasıve yabancılaşma sayılabilir. Bireysel ve örgütsel hatta toplumsal düzeyde ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilen yıldırma olgusunun farkına varılması, nedenlerinin belirlenmesi ve önlemlerin geliştirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışma, ampirik bir araştırmayla bu konulara ışık tutmayıamaçlamaktadır.