روی‌کرد ایالات متحدۀ امریکا و اتحادیۀ اروپا به فرایند هسته‌یی‌شدن کشورهای خاورمیانه - سیدحسن میرفخرایی; حمید همت (غالب)
با‌توجه به مزایای انرژی هسته‌یی در جهان، امروز اغلب کشورها در تلاش برای دست‌یابی به آن هستند. انرژی هسته‌یی هم‌چون شمشیر دو لبه، دارای دو کاربُرد کاملاً متفاوت است. از سویی موجب آبادانی و توسعۀ یک کشور می‌شود‌ و از‌سوی دیگر به‌عنوان یک سلاح جنگی می‌تواند مورد استفاده واقع شود، که این امر موجب نگرانی‌های بین‌المللی نسبت به استفاده از آن شده است. امریکا و اروپا به دلیل نفوذ سیاسی و اقتصادی در مسائل جهانی، خود را دو بازی‌گر مهم و تأثیرگذار در عرصۀ جهانی می‌پندارند، که نقش آن‌ها در ترتیبات و معادلات جهانی بسیار بالاست. از‌سویی، سیاست این دو منطقه در مورد هسته‌یی‌شدن کشورهای خاورمیانه به دلیل تفاوت در نگرش‌ها و تأثیرات متفاوت، با یک‌دیگر متفاوت است پس جا دارد نسبت به این موضوع واکاوی علمی صورت پذیرد. موضوعی که ضرورت و اهمیت پژوهش حاضر را روشن‌تر می‌سازد بررسی تطبیقی و مقایسه‌یی روی‌کردهای امریکا و اروپا در مواجهه با هسته‌یی‌شدن این کشورها در منطقۀ حساس و پُرتلاطم خاورمیانه می‌باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و شناخت روی‌کردهای امریکا و اروپا نسبت به هسته‌یی‌شدن کشورهای خاورمیانه بوده است، و به این سؤال اصلی پاسخ داده است که روی‌کرد امریکا و اروپا به فرایند هسته‌یی‌شدن کشورهای خاورمیانه (2021-2001) چه‌گونه است؟ در فرضیه نیز خواهیم گفت روی‌کرد امریکا در بازۀ زمانی (2021-2001) جلوگیری از هسته‌یی‌شدن کشورهای محوری خاورمیانه و حفظ برتری هسته‌یی اسرائیل، و روی‌کرد اروپا مدیریت هدف‌مند بحران در فعالیت‌های هسته‌یی در منطقه است. این پژوهش بر‌اساس روش تبیینی – مقایسه‌یی بوده و شیوۀ گردآوری داده‌ها و اطلاعات به‌صورت کتاب‌خانه‌یی می‌باشد. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهند، که روی‌کرد امریکا و اروپا در قبال برنامۀ هسته‌یی کشورهای خاورمیانه به دلایل مختلفی متفاوت است. درحالی‌که امریکا به دفاع از امنیت اسرائیل متمرکز است، اروپا به‌دنبال یافتن راه‌ حل‌های دیپلماتیک برای حل مسائل منطقه است.