Сільське кладовище в метеорологічній магії українців Полісся - Олександр Васянович (Простір в історичних дослідженнях)
У статті розглянуто сільське кладовище як сакральне місце у віруваннях українців Полісся. Звернуто увагу на причини посухи, зокрема, при похованні на кладовищі самогубців (вішальників, потопельників). З’ясовано локації можливих поховань самогубців для унеможливлення погодних негараздів: перехрестя, ліс, місце вчинення самогубства тощо. Спираючись на польові матеріали, зібрані на початку ХХІ ст., розглянуто метеорологічні магічні дії, здійснювані на могилах самогубців: руйнування могил, виривання хрестів, поливання могил водою тощо. Більшість таких магічних дій, хоч і набули християнізованого забарвлення, містять язичницькі вірування українських поліщуків.