Методичний підхід до оцінки бойових потенціалів безпілотних авіаційних комплексів, їх підрозділів і угруповань - А.А. Шалигін; В.О. Нерубацький; С.І. Смик (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті запропонований методичний підхід до оцінки бойових потенціалів без пілотних авіаційних комплексів, їх підрозділів і угруповань, який на відміну від існуючих методик оцінки ефективності пілотованої авіації, враховує специфічні особливості сучасних БпАК, а саме: наявність у складі БпАК станції наземного керуваннях, що може бути уражена противником; наявність у складі комплексу декількох літальних апаратів, що можуть застосовуватись послідовно або одночасно; суттєву залежність ефективності бойового застосування від погодних умов. Запропонований підхід більш детальне враховує умови бойового застосування, а саме: наявність хибних об’єктів противника і їх маскування; наявність в складі угруповання БпАК різного призначення і особливості їх спільного застосування. Методичний підхід буде корисним при оцінюванні співвідношення сил сторін, та дозволяє визначати чутливість бойових потенціалів підрозділів та угруповань, озброєних безпілотними літальними апаратами, до зміни умов бойових дій та характеристик БпАК, які входять до їх системи озброєння, що підтверджується наведеними результатами розрахунків.