ÇOCUKLARDA DAİMİ BİRİNCİ BÜYÜK AZI DİŞ ÇEKİM NEDENLERİ VE ETKİLERİ - Fulden Şenyurt; Ebru Hazar Bodrumlu (Selcuk Dental Journal)
Daimi birinci büyük azı dişleri çürük nedeniyle en sık kaybedilen ve diş çürüğüne en yatkın dişlerdir. Bu dişlerin tedavi planlaması; dentisyon dönemi, çapraşıklık varlığı, hastanın yaşı, okluzal ilişkiler gibi birçok etken beraber dikkatlice incelenerek belirlenmelidir. Bu dişlerin tedavi planlamasındaki hatalar;  komşu dişin çekim alanına devrilmesi, karşıt dişin boşluğa doğru ekstrüzyonu, orta hattın çekim boşluğuna doğru kayması, asimetrik çiğneme alışkanlıklarının oluşması ve çekim boşluğundaki alveoler kemiğin atrofisinden dolayı periodontal problemlerin oluşması gibi birçok probleme neden olabilmektedir. Bu derlemenin amacı çocuklarda daimi birinci büyük azı diş kaybı ve etkilerinin değerlendirilmesidir