İşletmelerin Dış Satım Faaliyetlerini Artırmada Lojistikte Dış Kaynak Kullanımının Rolü: Bölgesel Bir Uygulama Role Of Outsourcing In Logistics To Increase The Foreign Sales Of Enterprises: A Regional Application - Murat Kaya; Hakan Tunç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada işletmelerin lojistikte dış kaynak kullanımlarının, dış satışlarına olan etkisi incelenmiştir. Bir firmanın kendi lojistiğini kendi yapmayıp bir sözleşme aracılığıyla uzman bir lojistik firmasına yaptırmasının sebepleri, faydaları ve ihracata olan etkisi ilk bölümde tartışılmıştır. Ayrıca bir firmanın lojistikte dış kaynak kullanması halinde karşılaşabileceği sorunlarda irdelenmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında Burdur, Antalya ve Isparta illerinde ihracat yapan 55 adet firmanın dış ticaret departmanı sorumlularına, lojistikte dış kaynak kullanımının ihracatlarına olan faydası ve ihracatı artırmada bölgenin lojistik imkânlarının yeterliliği hususlarında sorular içeren anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS programı yardımıyla ANOVA test tekniği ile analiz edilmiştir. Sonuçta; işletmelerin çalışan sayısı, çalıştığı sektör ve ihracat yapılan ülke sayısı ile lojistikte dış kaynak kullanımının, ihracata olan olumlu etkisi arasında anlamlı bir fark bulunamamış olup, ayrıca bölge firmalarının ihracatı arttırmada lojistik imkânlarının yeterli olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir.