بررسی تاثیر خصوصیات سطح برتشکیل بیوفیلم و نحوه پیشگیری از بیوفولینگ - علی بهرامی; وحید مومنی; مجتبی خانی (مطالعات در دنیای رنگ)
رسوب دهی بیولوژیکی بیوفولینگ مشکل ایجاد شده توسط بیوفیلم های میکروبی است .لایه لجن روی سطوح به عنوان نمایش معمول از یک پدیده به نام بیوفولینگ میباشد. رسوب دهی بیولوژیکی درطیف گسترده ای از فرآیندهای صنعتی اتفاق می افتد و درهمه آن ها به خصوص بعضی ازفرآیند های گران قیمت ایجاد مشکلاتی میکند. به طور مثال میتوان به مشکلات موجود در مبدل های حرارتی اشاره کرد که درآن جا ایجاد رسوب ماکروارگانیسم ها موجب کاهش بازده انتقال حرارت و افزایش مقاومت اصطحکاکی در برابر جریان میشود. تشکیل بیوفیلم وابسته به شرایط محیطی دربرگیرنده و خواص زیرلایه است. هنگامی که یک بیوفیلم تشکیل میشود عوامل زیادی در زنده ماندن و مقاومت سلول ها اثرگذار است. چسبندگی سلول ها به سطوح لازمه کلونیزه شدن آن هاست. با این حال میکروارگانیسم های اتصال یافته به سطوح ممکن است نتوانند تکثیر یابند وفقط به تنهایی روی سطوح زنده بمانند، برای مثال درمرز جامد- گازهوا بدون اینکه تشکیل بیوفیلم دهند زنده میمانند. احتباس سلول های اتصال یافته یک مورد کلیدی دربهداشت سطوح وکنترل بیوفیلم است. عواملی که تاثیر گذار در این احتباس و حفظ این سلول ها دربیوفیلم هستند متفاوت از عواملی اند که تاثیر گذار در تشکیل بیوفیلم روی سطوح هستند وشامل: خواص زیرلایه، حضورموادآلی، وجود میکرو ارگانیسم های قدرتمند دراتصال و البته شرایط محیطی میباشند. اکثر نشریات برروی سطوح جامد- مایع تمرکز میکنند و در مورد سطوح مرزی جامد-گاز و تحقیقات وابسته به بیوفیلم های این محیط ها به مقدار زیادی بی توجهی شده است. هدف از این مقاله مروری براین عوامل تاثیرگذار و شناخت راهکارهای موثر برای مقابله با این عوامل برای پیشگیری از ایجاد بیوفولینگ روی سطوح میباشد.