KÜRESEL KAMUSAL MALLAR VE FİNANSMANI GLOBAL PUBLIC GOODS AND FINANCING - Hasan Sencer Peker; İsa Altınışık (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Küresel kamusal mallar genelde önemsenmeyen ancak aynı derecede önemli bir kavramdır. Yaşamın devamı, iklim değişikliğinin, savaşların, hastalıkların engellenmesi, bütünleşmenin, serbest ticaretin insan haklarının gelişmesi için gerekli her türlü mal ve hizmet, hayati önem taşımaktadır.Küresel kamusal mallar, küreselleşmenin de bir sonucu olarak, devletlerin beraber, koordineli bir şekilde faaliyet göstermesi içe üretilen bir niteliğe sahiptirler. Bu tür üretim gerektirmesinin sebebi, piyasada üretilmesi için gerekli özelliklere sahip olmamasıdır. Bu yüzden doğrudan devletler tarafından sağlanmalıdır ve kar olgusunun çok ötesindedirler.