CAM UÇURUM ALGISI: KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BİR ARAŞTIRMA - Önder Sakal; Gözde Kosa; Fidan Alhas; Sebahattin Yıldız (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Araştırmanın amacı, “cam uçurum” kavramınınTürkiye örnekleminde geçerliliğini incelemektir. Kafkas Üniversitesinde işletmeyönetimi dersi almış 407 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırmada boşalan birüst düzey yöneticilik görevi için biri kadın ve biri erkek iki adaydanhangisinin hangi dönemde (olumlu finansal performans dönemi mi yoksa olumsuzfinansal performans dönemi mi) daha tercih edilebilir algılandığıincelenmiştir. Cam uçurum pozisyonu için tercihte “uygunluk, liderlik yeteneğive güven” boyutları kullanılmıştır. Bu boyutlarla ilgili sorularınkatılımcılarca ayrı ayrı dönemlerde (olumlu finansal performans senaryosunda veolumsuz finansal performans senaryosunda) değerlendirilmesi istenmiştir.Araştırmada katılımcıların “şirket performansının olumsuz olduğu” bir senaryodaCEO olarak kadın yönetici adayının daha yüksek potansiyelde algılanmadığıbulgusuna ulaşılmıştır. Sonuçta, erilliğin yüksek olduğu ülkelerde geçerli olancam uçurum kavramının, erilliğin düşük olduğu Türkiye’de geçerli olmayabileceğisöylenebilir.