КОВОРКІНГИ ЯК НОВІТНІЙ НАПРЯМ РОЗВИТКУ ДІЛОВОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Мар’яна Сеньків; Олександра Момотюк (Економіка та суспільство)
У статті досліджується явище коворкінгів та його зв’язок із туристичною галуззю. Актуальність дослідження зумовлена популярністю коворкінгів як бізнесу, що може стати перспективним напрямом для впровадження сталих практик туризму. Метою статті є дослідження концепції коворкінгів, зв’язку цілей коворкінг-бізнесів та туризму, а також досвіду використання практик сталого розвитку у коворкінгах. У ході дослідження виокремлено основні підходи до розуміння поняття коворкінгу. Розроблено схему класифікації коворкінгів. Охарактеризовано кількість та географію поширення коворкінгів у світі та в Україні. Досліджено тренди ділового туризму останніх років, зокрема рівність, інклюзивність, інтеграція технологій та автентичність досвіду. З’ясовано, що коворкінг-бізнеси та туризм мають спільні цілі, зокрема сталий розвиток та екологічність. Прикладом впровадження таких практик є компанія IWG, усі простори якої є вуглецево-нейтральними. Розроблено рекомендації для успішного розвитку коворкінгів як важливих просторів ділового туризму в Україні.